Adobe XD: Komplexní nástroj pro design

Adobe XD je moderní nástroj vyvinutý společností Adobe, určený pro tvorbu designů a prototypů uživatelských rozhraní (UI) a uživatelských zážitků (UX). Stal se jedním z nejpopulárnějších nástrojů mezi designéry díky své jednoduchosti, rychlosti a robustním funkcím.

Adobe XD (= Adobe Experience Design) je software pro návrháře zaměřené na tvorbu webových stránek, mobilních aplikací a dalších digitálních produktů. Nabízí kompletní sadu nástrojů pro návrh, prototypování a sdílení interaktivních uživatelských rozhraní. Designéři mohou snadno vytvářet wireframy, vizuální návrhy, interaktivní prototypy a testovat své nápady.

Plusy Adobe XD

  • Intuitivní uživatelské rozhraní: Snadno se s ním naučí i začátečníci.
  • Rychlost a výkon: Optimalizovaný pro vysoký výkon a plynulé úpravy.
  • Integrace s Adobe Creative Cloud: Snadný import a export prací s dalšími Adobe nástroji.
  • Prototypování a animace: Pokročilé možnosti včetně animací a interaktivních přechodů.

Mínusy

  • Omezená podpora pluginů: Menší výběr ve srovnání s konkurencí.
  • Kolaborace v reálném čase: Méně robustní než u některých konkurentů.
  • Cena: Součástí Adobe Creative Cloud, což znamená měsíční předplatné.

Doporučení

Adobe XD je skvělý nástroj pro designéry všech úrovní, kteří hledají komplexní řešení pro tvorbu a prototypování uživatelských rozhraní. Jeho síla spočívá v jednoduchosti použití, rychlosti a integraci s ostatními Adobe produkty. Pro týmy preferující jednorázový nákup místo předplatného může být vhodné zvážit Sketch. Pro týmy kladoucí důraz na kolaboraci v reálném čase může být lepší volbou Figma.

I my používáme Adobe XD, kde máme firemní grafiku. Mnoho grafických materiálů, které máme na našem webu či sociálních sítí, vzniklo právě v tomto nástroji (např. thumbnail pro tento článek ☝️). Jeho snadná obsluha umožňuje i laikům rychle se v nástroji zorientovat a hned jej začít používat. U malých firem jako jsou právě Digitální architekti, není ale potřeba tak robustního nástroje pro každodenní grafické úpravy. V tomto případě raději využijeme nástroje Canva, který je pro tvorbu grafického materiálu naprosto dostačující a nabízí tisíce šablon a prvků.

Přejít nahoru