Canva: revoluce v grafickém designu pro každého

Grafický design není již jen doménou profesionálů, ale díky nástrojům jako je Canva se otevírá široké veřejnosti. Tent grafický nástroj je online platforma, která umožňuje snadné vytváření grafických návrhů pro všechny – od začátečníků po zkušené designéry. V tomto článku se podíváme na praktické využití Canvy a na to, jak jí používají Digitální architekti.

Praktické Využití Canvy

Canva nabízí uživatelům přístup k obrovské knihovně šablon, obrázků, ikon a fontů. Její rozhraní je intuitivní a snadno použitelné, což umožňuje rychlé vytvoření profesionálně vypadajících návrhů bez potřeby hlubokých znalostí grafického designu.

A jak využíváme Canvu my?

Vytváření sociálních médií obsahu: Canva je ideální pro tvorbu příspěvků na sociální sítě. Umožňuje rychle a jednoduše vytvářet vizuálně přitažlivé příspěvky, bannery a příběhy pro platformy jako jsou Facebook, Instagram, Twitter a LinkedIn. Zde nám Canva již několikrát vypomohla k vytvoření hezkých a profesionálně vypadajících vizuálů, které jsme použili jak do klasických postů na sociální sítě, tak i do kampaní.

“Placená verze Canva nabízí mnohem více možností a v mnoha případech dokáže nahradit profesionální editorské nástroje typu Photoshop. Samozřejmě, že ne pro všechny, ale v případě začínajících designérů a grafiků se jedná o levnější a uživatelsky příjemnější variantu.”

Dodává Tom, webový analytik v Digitálních architektech.

Marketingové materiály: Podnikatelé a malé firmy mohou využívat Canvu pro tvorbu letáků, plakátů, vizitek a dalších marketingových materiálů. Platforma nabízí přednastavené rozměry a šablony, které usnadňují proces tvorby. Pro nás v tomto směru Canva sloužila při tvorbě letáků na Workshop o životě datového analytika nebo na Google Cloud Meetup, který jsme organizovali pod záštitou Google.

Prezentace, vzdělávací materiály a dokumenty: Canva také umožňuje vytvářet profesionální prezentace, životopisy a další dokumenty. S různými styly a šablonami můžete snadno vytvořit vizuálně atraktivní a přehledné dokumenty. I zde jsme si nechali pomoct nástrojem a vytvořili krásnou e-knihu, která edukuje o začátcích práce s nástrojem Google Tag Manager. Knihu si můžete zdarma stáhnout zde. ?

“Kromě výše zmíněného, funguje Canva také velmi dobře pro animace jednotlivých prvků nebo pro základní zpracování videa, přidání titulků, hudby a dalších základních nástrojů pro střih a úpravu videa. Určitě nelze říct, že se jedná o profesionální aplikaci na úpravu videa. V případě tvorby grafického materiálu je ale dle mého názoru zcela dostačující pro 90 % úprav a tvorby.”

Zmiňuje Tom. Přesvědčit se o tom můžete i na našem Youtube channelu.

Plusy Canvy

“Za zmínku stojí využití AI v editoru. AI za vás odstraní pozadí u fotografie, rozšíří pozadí nebo vymění jednotlivé prvky obrázků podle zadání. Osobně mohu říct, že AI v tomto případě funguje skvěle, a to především pro odstraňování pozadí. Canva dále nabízí standardní úpravy obrázků, jako jsou filtry nebo efekty stínů a světel.”

Dodává Tom k benefitům daného nástroje.

Mínusy Canvy

Canva představuje revoluci v oblasti grafického designu, zpřístupňující tvorbu vizuálního obsahu široké veřejnosti. Její uživatelská přívětivost, široká knihovna zdrojů a kolaborativní funkce z ní činí ideální nástroj pro jednotlivce i týmy. Canva tak otevírá dveře kreativitě a umožňuje komukoli vytvářet krásné a profesionální návrhy s minimálním úsilím.

Přejít nahoru