Postman: Kompletní nástroj pro API vývoj

Postman je robustní nástroj pro vývoj a testování API (Application Programming Interface). Nástroj se stal nedílnou součástí pracovního procesu mnoha vývojářů po celém světě. V tomto článku se chceme zaměřit na jeho hlavní výhody a nedostatky, jak jej můžete třeba použít i vy, cenové plány a konkurenční nástroje na trhu.

Tak pojďme na to!

Hlavní výhody Postman

  1. Intuitivní uživatelské rozhraní: Nástroj nabízí uživatelsky přívětivé prostředí, které umožňuje snadné vytváření a testování API požadavků. I méně zkušení uživatelé mohou rychle pochopit, jak s nástrojem pracovat.
Postman: intuitivní uživatelské tozhraní
Postman: intuitivní uživatelské tozhraní
  1. Podpora více formátů: Postman podporuje různé formáty dat. Jsou to třeba JSON, XML, či form-data, což umožňuje flexibilní práci s různými typy API.
  2. Automatizace testování: S možnostmi jako jsou testovací skripty a prostředí pro automatizaci testů umožňuje Postman efektivní testování API. Vývojáři mohou psát testy pomocí JavaScriptu, což umožňuje ověřování odpovědí API na základě různých kritérií.
  3. Kolekce a sdílení: Uživatelé mohou vytvářet a spravovat kolekce API požadavků, což usnadňuje sdílení a opětovné používání testovacích scénářů mezi týmy.
  4. Integrace s CI/CD: Postman lze snadno integrovat do CI/CD pipeline díky podpoře Newmanu, což je command-line nástroj pro spuštění Postman kolekcí v automatizovaných prostředích.

Nedostatky

  1. Výkonové limity: Při práci s velkými objemy dat nebo složitými skripty může dojít ke zpomalení aplikace, což může být omezující pro některé uživatele.
  2. Cena: Postman nabízí bezplatnou verzi, ale pokročilé funkce a možnosti integrace jsou dostupné pouze v placených plánech, což může být pro menší týmy finanční zátěž.
  3. Závislost na Internetu: I když je možné používat Postman offline, některé funkce, jako je synchronizace kolekcí nebo přístup k API dokumentaci, vyžadují připojení k internetu.

Možnosti užití Postman

Postman je využíván v různých fázích vývoje API, včetně:

  • Vývoje a testování: Vývojáři mohou rychle vytvořit požadavky a ověřit, jak API reaguje.
  • Dokumentace: Postman umožňuje generování API dokumentace, která může být snadno sdílena s ostatními vývojáři nebo klienty.
  • Automatizace testování: Pomocí skriptů a testovacích prostředí mohou týmy provádět pravidelné testování API, čímž zajišťují kvalitu a spolehlivost služby.

Testování server-side měření

Při tvorbě server-side měření používáme Postman pro manuální odesílání requestů a kontrolu funkčnosti serveru. Zde je potřeba použít kombinace server GTM a Postman, vytvořit vzorový request, například pro event “purchase” a následně jej poslat na příslušný server a v SGTM zkontrolovat, zda “prošel” a v jakém stavu.

Tímto způsobem lze vystopovat, zda server funguje správně a přijímá hity v podobě, v jaké potřebujeme. Následně lze skrze SGTM zjistit, zda odešly události napojené na hit purchase a s jakými parametry a hodnotami. To vše lze testovat ještě před samotným propojením s webovým GTM.

Postman: server-side měření
Postman: server-side měření

Měsíční předplatné

Postman nabízí několik plánů:

  • Free Plan: Základní funkce, omezené na individuální uživatele.
  • Basic Plan: Od $12 měsíčně, nabízí rozšířené možnosti jako zvýšené limity pro kolekce a spolupráci.
  • Professional Plan: Od $29 měsíčně, zahrnuje pokročilé nástroje pro týmovou práci a integrace.
  • Enterprise Plan: Cena na vyžádání, určený pro velké organizace s potřebou robustních funkcí a zabezpečení.

Konkurenční Nástroje

  1. Insomnia: Podobně jako Postman, Insomnia nabízí intuitivní prostředí pro tvorbu a testování API. Je oblíbený díky svému modernímu UI a podpoře GraphQL.
  2. Paw: Tento nástroj je populární mezi uživateli macOS a nabízí elegantní rozhraní a pokročilé funkce pro správu API.
  3. Swagger UI: Open-source nástroj zaměřený na vizualizaci a interakci s API specifikovanými ve formátu OpenAPI.
  4. SoapUI: Vhodný pro testování SOAP i REST API, nabízí široké možnosti pro automatizované testování a často se využívá v podnikových prostředích.

Postman se stal standardem v oblasti vývoje a testování API díky své široké škále funkcí, intuitivnímu rozhraní a schopnosti podporovat spolupráci mezi týmy. I přes některé nedostatky, jako jsou výkonové limity a závislost na placených plánech pro pokročilé funkce, zůstává Postman populárním nástrojem pro vývojáře po celém světě. S možností volby mezi bezplatnými a placenými plány nabízí flexibilitu pro týmy různé velikosti a potřeb.

Přejít nahoru