VPN: Jak si správně vybrat?

VPN (Virtual Private Network) je jedním z klíčových nástrojů, který může pomoci zabezpečit vaše data a anonymizovat vaši online aktivitu.

Proto jsme pro vás připravili článek, kde vysvětlíme co to VPN je, k čemu slouží, jaké má výhody a nevýhody, jakou technickou znalost potřebujete k jeho používání, a také přehled populárních nástrojů na trhu. Tak čtěte dál!

Co je VPN?

VPN, neboli Virtual Private Network, je technologie, která vytváří zabezpečené a šifrované spojení mezi vaším zařízením a internetem. Funguje tak, že přesměruje váš internetový provoz přes zabezpečený server, čímž skryje vaši skutečnou IP adresu a šifruje data, která posíláte a přijímáte online.

K čemu VPN slouží?

Výhody

  • Zvýšená bezpečnost: Nástroj šifruje veškerý váš internetový provoz, což chrání vaše data před hackery a snoopery.
  • Ochrana soukromí: Skrývá vaši IP adresu a tím chrání vaši identitu a polohu. 
  • Přístup k globálnímu obsahu: Umožňuje vám obcházet geografická omezení a cenzuru.
  • Bezpečnost na veřejných Wi-Fi: Chrání vaše data při připojení k nezabezpečeným veřejným sítím.

Nevýhody

  • Rychlost připojení: Používání nástroje může zpomalit vaše internetové připojení, protože data musí být přesměrována a šifrována.
  • Komplexita nastavení: Některé nástroje mohou vyžadovat určité technické znalosti k nastavení a správě.
  • Náklady: Vysoce kvalitní VPN služby obvykle nejsou zdarma a mohou být nákladné.
  • Potenciální nedůvěryhodnost poskytovatele: Výběr nesprávného nástroje poskytovatele může vést k únikům dat nebo zneužití vašich informací.

Technická znalost potřebná pro používání VPN

Používání VPN nevyžaduje pokročilé technické znalosti. Většina moderních nástrojů nabízí uživatelsky přívětivé aplikace pro různé operační systémy a zařízení. Proces instalace a konfigurace je často velmi jednoduchý a zahrnuje jen několik kroků:

  1. Stažení a instalace aplikace: Stáhněte si aplikaci poskytovatele VPN a nainstalujte ji na své zařízení.
  2. Registrace a přihlášení: Zaregistrujte se a přihlaste se do aplikace pomocí svého uživatelského účtu.
  3. Výběr serveru: Vyberte si server, ke kterému se chcete připojit, podle svých potřeb (např. geografická poloha).
  4. Připojení: Klikněte na tlačítko připojení a aplikace se postará o zbytek.

Populární VPN nástroje

NordVPN:

Známý pro své silné bezpečnostní funkce, širokou síť serverů a uživatelsky přívětivé rozhraní. Při měsíčním plánu zaplatíte za NordVPN od 12.99 $.

ExpressVPN:

Nabízí vysokou rychlost, spolehlivost a široký výběr serverů po celém světě. Při měsíčním odběru zaplatíte za tuto VPN 12.95 $.

CyberGhost:

Dobrá volba pro začátečníky díky jednoduchému rozhraní a solidním bezpečnostním funkcím. Nabízí balíček při měsíčním odběru za 11.99 $.

Surfshark:

Poskytuje neomezené současné připojení a skvělý poměr ceny a výkonu. Cena se vyvíjí dle balíčku který si zvolíte s tím, že pokud si zvolíte delší období vyjde vás to výhodněji. Ovšem při měsíčním balíčku to vychází na cca 15.45 $/měsíc.

ProtonVPN:

Vyvinutý tvůrci ProtonMailu, nabízí vysokou úroveň zabezpečení a ochrany soukromí. Cena nástroje ProtonVPN se pohybuje kolem 9.99 $/měsíc. Dle jejich stránek je možné však získat i ProtonFree

GoodAccess:

Český start-up. Nástroj poskytuje vynikající kvalitu a bezpečnost za přijatelnou cenu. Cena nástroje začíná na 7 $.

Tip: Zvažte, jaký plán by se pro vás nejvíce hodil. V rámci ceny se vždy vyplatí zvolit roční plán, u kterých se cena za VPN službu pohybovala v průměru 6 $/měsíc. Pokud denně pracujete s citlivými daty vašich klientů, doporučujeme do kvalitního nástroje investovat. Pokud se však chcete dívat na jiný výběr filmů na Netflixu, postačí vám některá free verze.

Přejít nahoru