Pluginy do Google Chrome: TOP 13 pro každého analytika

Pluginy do Google Chromejsou pro nás, Digitální architekty, skvělým pomocníkem. V minulosti jsme napsali článek na téma Google Chrome, kde jsme se zabývali jeho ne/výhodami, riziky, konkurencí a unikátními funkcemi. V tomto článku se ale chceme zaměřit na konkrétní pluginy, které nám zlepšují život. Všechny tyto pluginy jsou zdarma a tedy dostupné pro každého.

Pojďme se tedy podívat na top 13 pluginů a jejich využití v každodenních procesech analytika!

1. Analytics Debugger

Tento plugin umožňuje sledovat Google Analytics na webových stránkách v reálném čase. Zobrazuje všechny odeslané události a další data, což pomáhá odhalovat případné problémy v nastavení Google Analytics.

Analytics Debugger je jedním z nejpoužívanějších nástrojů u našich analytiků, protože dokáže identifikovat měření webu nebo e-shopu i bez přístupu do analytických nástrojů. Dokážeme tím zjistit, jaké události se posílají nejen do GA4, ale i do reklamních platforem typu Facebook, Google Ads, Bing, apod… a to včetně konkrétních parametrů a hodnot.

Plugin je dostupný zde.

2. DataLayer Checker

Tento nástroj umožňuje kontrolovat obsah datové vrstvy na webových stránkách. Datová vrstva je klíčovým prvek pro propojení webu a měřících nástrojů. Tento plugin je pro nás tedy stěžejním, protože díky němu velmi rychle objevíme případné nedostatky v datové vrstvy, případně konkrétní problémy, jako je duplicita dataLayer pushů (eventů) a můžeme to rovnou probrat s klientem na konzultaci.

Plugin je dostupný zde.

3. Tag assistant

Tento plugin kontroluje a ověřuje, zda jsou na webové stránce správně implementovány různé značky (tags) Google, jako jsou Analytics, Ads, nebo Tag Manager. Pomáhá tak s odhalením problémů v jejich nastavení.

Plugin je dostupný zde.

4. TikTok pixel helper

Funguje podobně jako Meta Pixel Helper, ale je určen pro kontrolu TikTok Pixelu. Zobrazuje informace o odeslaných událostech a pomáhá ladit implementaci. Stejně tak umí ukázat problémy v odesílání jednotlivých parametrů nebo chybějících parametrů. Často se jedná o událost viewContent a s ní spojené parametry jako název produktu nebo ID.

Plugin je dostupný zde.

5. Meta pixel helper

Tento plugin kontroluje, zda je na webové stránce správně implementovaný Facebook pixel. Zobrazuje informace o odeslaných událostech a pomáhá odhalit chyby v nastavení.

Plugin je dostupný zde.

6. Shortcuts for Google

Shortcuts for Google umožňuje rychlý přístup k více než 250 službám Google z jednoho místa. Je to praktický nástroj pro každého, kdo často používá různé Google nástroje a služby. Lze jej nastavit na klávesovou zkratku a dokáže nahradit desítky záložek.

Shortcuts for Google: pluginy

Plugin je dostupný zde.

7. TagHound

TagHound analyzuje webové stránky a identifikuje značky jako Google Analytics, GTM, nebo Facebook Pixel. Tento nástroj vám umožní rychle zjistit, jaké sledovací kódy jsou na stránce aktivní. Jedná se o alternativu k Analytics Debuggeru, ale lze je používat dohromady. Tag Hound přidává další užitečné funkce do GTM preview mode, jako například označení tagů, které se spustili víckrát.

Plugin je dostupný zde.

8. Vidyard

Tento plugin umožňuje nahrávat obrazovku, hlas a webkameru, což usnadňuje tvorbu videí pro různé účely, například prezentace nebo tutoriály. Je ideální pro sdílení vizuálních informací. Prakticky jsme je využili například při nahrávání našich vzdělávacích videí.

Plugin je dostupný zde.

9. Mobile simulator

Tento nástroj simuluje různé mobilní zařízení, takže můžete testovat, jak se webová stránka zobrazuje na různých velikostech obrazovek. Je to neocenitelný pomocník při testování responzivity webu.

Plugin je dostupný zde.

10. SEO META 1 CLICK

Plugin, který vám jedním kliknutím poskytne základní SEO informace o webové stránce, jako jsou meta tagy, nadpisy, struktura stránky a další důležité SEO prvky.

Plugin je dostupný zde.

11. Dashlane

Dashlane, správce hesel vám umožňuje bezpečně ukládat, generovat a automaticky vyplňovat hesla na webových stránkách. Je to ideální nástroj pro každého, kdo chce zlepšit svoji online bezpečnost. Zároveň hesla můžete snadno a bezpečně sdílet.

Plugin je dostupný zde.

12. Harpa AI

Tento plugin využívá umělou inteligenci pro automatizaci různých úkolů přímo v prohlížeči. Umožňuje například automatické vyplňování formulářů, stahování obsahu a další akce, které vám mohou ušetřit čas při práci.

Plugin je dostupný zde.

13. GTM copy paste

Usnadňuje práci s Google Tag Manager tím, že umožňuje kopírovat a vkládat tagy, triggery a proměnné mezi různými kontejnery. To výrazně zrychluje práci při správě GTM. Jedná se o případ, kdy potřebujeme zkopírovat pouze dva až tři tagy a v takovém případě není potřeba používat export a následně řešit duplicity. 

Plugin je dostupný zde.

Shrnutí

Pluginů je samozřejmě obrovské množství a existuje mnoho alternativ. Toto je výcuc z toho, co používáme při práci my. Pluginy nám usnadňují práci, zlepšují efektivitu a jsou skvělým pomocníkem v každodenní práci analytika. A kromě toho všeho, jsou zdarma! 

Máte některé, které byste doporučili vy? Budeme rádi za radu, napište nám!

Přejít nahoru