Facebook Pixel

Aktualizováno 11.12.2023 – ukázka FB pixel konverzí, aktualizace po vydání iOS 14.5

Facebook Pixel je remarketingovým a konverzním kódem Facebooku. Umožňuje sbírat data o uživatelích vašich stránek či aplikací a vytvářet na základě nich remarketingová publika.

Práce s událostmi

Prostřednictvím událostí můžete hodnotit konverzní poměry vašich kampaní. Některé události se dají nastavit v rámci Event Setup Tool v případě, že máte na webu vloženou pouze Pageview část Facebook pixelu. Doporučujeme ovšem pracovat s různými událostmi (Purchase, Lead, AddToCart a další), které jsou daleko přesněji měřeny přímo z webu či Google Tag Manageru.

Proč ho používáme?

Využití Facebook Pixelu je klíčové pro optimalizaci kampaní přímo v prostředí Facebook Ads. Pro správné vyhodnocení kampaní v rámci celého marketingového mixu pak doporučujeme využít nástroje obsahující atribuci pro vícekanálové cesty uživatelů (jako jsou například Google Analytics). Zároveň není vhodné snažit se srovnávat data o konverzích ve Facebook Pixelu s daty událostí či cílů v Google Analytics.

Ukázka FB pixel konverzí

Základní kód FB pixelu

<!-- Facebook Pixel Code -->
<script>
  !function(f,b,e,v,n,t,s)
  {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
  n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
  if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
  n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
  t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
  s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
  'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
  fbq('init', '{your-pixel-id-goes-here}');
  fbq('track', 'PageView');
</script>
<noscript>
  <img height="1" width="1" style="display:none" 
       src="https://www.facebook.com/tr?id={your-pixel-id-goes-here}&ev=PageView&noscript=1"/>
</noscript>
<!-- End Facebook Pixel Code -->

Lead

fbq(
  'track', 'Lead', {
    content_name: 'Auto Insurance',
    content_category: 'Quote',
    value: 40.00,
    currency: 'USD'
  }
);

Purchase

fbq(
  'track', 'Purchase', { 
    content_type: 'product',
    contents: [
      { 'id': '1234', 'quantity': 2, },
      { 'id': '4642', 'quantity': 1, }
    ],
    value: 25.00,
    currency: 'USD'
  }
);

ViewContent

fbq(
  'track', 'ViewContent', { 
    content_type: 'product',
    content_ids: ['1234'],
    content_name: 'ABC Leather Sandal',
    content_category: 'Shoes'
    value: 0.50,
    currency: 'USD'
  }
);

Změny v iOS 14

Facebook Pixel byl dlouhou dobu králem v doměřování chování konkrétních uživatelů napříč internetem a aplikacemi. Tato situace se změnila především s příchodem iOS 14

Velmi zjednodušeně tato verze operačního systému od Apple upravuje způsob, jakým je možné měřit kampaně na mobilních zařízeních (netýká se jen Facebooku, ale i ostatních reklamních sítí). Informace o interakci uživatele na zařízeních s iOS 14 (a výše) se již neposílají přímo na servery reklamní platformy, ale jdou přes prostředí často nazývané privacy sandbox. Zde jsou data agregována, anonymizována a předána dále do reklamní platformy. Fungování privacy sandboxu zajišťuje buď přímo operační systém či webový prohlížeč.

Pryč jsou ty doby, kdy 100 konverzí v reklamním systému skutečně znamenalo 100 konverzí. Nyní to může znamenat cokoliv, ovšem stále jsou to nejlepší data, která budeme dostávat, jiná cesta není.

Vzhledem k tomu, že nový postup měření agregovaných konverzí (ve Facebook nazývaný Aggregated Event Measurement) je na straně reklamní platformy technicky náročný, je měření pomocí Facebook Pixelu na mobilních zařízení omezeno na 8 událostí seřazených dle priority. Systém se tedy pokusí nejprve dodat informace o událostech prioritních a následně až o těch méně prioritních. K méně prioritním událostem nemusí však data dorazit nikdy. Dalším dopadem těchto změn je zpoždění dat až o 72 hodin.

Podobné změny lze v budoucnosti očekávat i v dalších zařízeních, operačních systémech i prohlížečích. Pokud potřebujete s měřením vašich digitálních projektů prostřednictvím Facebook Pixelu pomoci, neváhejte a napište nám.

Aktualizace po vydání iOS 14.5

Kvůli změnám v systému iOS 14.5 zavedla Meta nový nástroj pro sledování webových událostí a reklamních kampaní v iOS 14.5.

Agregované měření událostí

Aggregated Event Measurement je protokol, který umožňuje měřit události na webu a v aplikacích od lidí, kteří používají zařízení se systémem iOS 14.5 a nebo vyšším. Lze použít statistické modelování, které je navrženo tak, aby poskytovalo detailnější pohled na výsledky v případě, že data zcela chybí nebo jsou neúplná.

Agregované měření událostí aktuálně omezuje domény a mobilní aplikace na celkem 8 konverzních událostí, které lze nakonfigurovat a upřednostnit pro agregované měření událostí.

Přejít nahoru
Scroll to Top