Google Apps Script

Google Apps Script je programovací jazyk a zároveň vývojové prostředí běžící v Google Cloudu. Umožňuje velmi jednoduše rozšiřovat Google služby jakými jsou Gmail, Dokumenty, Drive, tvořit rozšíření do Chromu, vyvíjet datové konektory do Google Data Studia či vytvářet samostatně fungující webové aplikace.

Pokud vaše firma běží na Googlu (používáte Gmail jako firemní mail a Google Disk jako hlavní úložiště dat), můžete si díky Google Apps Script usnadňovat denní úkoly (hlavně ty opakované). 

Princip Google Apps Script

Google Apps Script jsou de facto makra (posloupnosti akcí) na steroidech. Díky tomu, že běží v Cloudu, se dokáží připojit prakticky na jakoukoliv službu přes API rozhraní. Zároveň připojení na služby od Googlu pomocí nativní knihovny je většinou otázkou několika řádků kódu.

Představte si situaci, kdy po odeslání formuláře chcete uživateli poslat email s instrukcemi a mapou, k tomu připojit fakturu a vše zapsat do tabulky či databáze – není nic jednoduššího, než využít právě Google Apps Script.

Pokud používáte Google Workspace, můžete využít veškeré možnosti Google Apps Script úplně zdarma. Pro náročnější implementace je pak důležité připojení ke Google Cloud projektu.

Proč Google Apps Script používáme?

Google Apps Script je postaven na JavaScriptu. Tento hojně používaný programovací jazyk má obrovskou komunitu, spoustu návodů a nejrůznější využití od jednoduché automatizace, přes propojení několik datových zdrojů, po základní zpracování menšího množství dat.

V prostředí lze jednoduše prototypovat jednotlivé automatizace a ověřit si, že skutečně pomohou s řešenou problematikou před tvorbou produkčního řešení. Google Apps Script je dostupný i pro začátečníky a jedná se tak o zajímavé místo, kde začít s programováním v JavaScriptu.

Několik příkladů toho, co se nám již v Google Apps Scriptu podařilo automatizovat:

  • Automatizovaný reporting dat z nejrůznějších systémů
  • Vizualizace dat z konkrétních systémů
  • Pravidelné stahování menšího množství dat do Google Tabulek
  • Automatizace formulářů
  • Pomocné formátovací funkce a šablony pro Google Dokumenty
  • Automatizace dokumentace a nastavení Google Analytics
  • Automatizace dokumentace a nastavení Google Tag Manageru
  • Datový konektor pro Google Data Studio
  • Tvorba formulářových aplikací používaných na pokladnách v retailových pobočkách
  • Sledování datových projektů (monitoring dat i datové vrstvy, alerty) a přenos dat mezi systémy

Běží vaše firma na Google Cloudu – jako ta naše? Tak proč nevyužít možnosti automatizace a pomoci, které vám Google Apps Script dává. Napište nám ještě dnes a pojďme se pobavit o vašem projektu.

Přejít nahoru
Scroll to Top