Power BI

Power BI je vizualizační nástroj od společnosti Microsoft, který dnes patří mezi jeden z nejpoužívanějších nástrojů na tvoření vizualizačních reportů. Velkou výhodou je cenová dostupnost nástroje, jelikož verze desktop aplikace je přístupná zdarma a licence na uživatele se pohybuje okolo 10 euro za měsíc. Právě díky jeho snadnému přístupu jej může používat víceméně kdokoliv.

V porovnání s obdobným nástrojem Google Data Studio, je Power BI složitější na užívání, proto jej lze označit za pokročilejší nástroj s více možnostmi v oblasti tvoření vizualizací a reportů pro Vaše klienty.

Digitální architekti Vám nabízejí komplexní funkční reporty, které Vám pomůžou s Vašimi business otázkami a problémy, které zrovna řešíte. U nás najdete na prvním místě problem solving a efektivní a prospěšný report, ze kterého získáte cenné informace, aby Váš podnik mohl růst a vyvíjet se.

Plusy a mínusy Power BI

V čem je tedy jeho krása?

  • Verze desktop aplikace je k dispozici zdarma. Může jí tedy využívat každý, kdo má při ruce schopný počítač. 
  • Placená verze, která je stále finančně velmi přístupná, umožňuje navíc ještě funkci sdílení a veřejného publikování. Tento bonus velmi usnadňuje komunikaci a sdílení reportů s klientem. 
  • Power BI je oproti ostatním nástrojům mnohem rychlejší a je schopen zvládnout mnohem větší data sety.
  • Lze jej propojit s různými databázemi a datovými zdroji, tzn., že se dá použít vše od Bigquery po Google Analytics.
  • Nástroj přináší možnost transformace dat přímo v Power BI a obecně je přizpůsobený pro práci s většími daty. Člověk si tedy může svá data částečně připravit právě v Power BI.
  • Nabízí větší možnosti, tedy funkce, interaktivní grafy, větší výběr grafického znázornění dat, širší Power BI komunitu, nástroje tvořené komunitou, díky které může člověk nabýt mnoho inspirace a další.

Nějaké mínusy?

  • Power BI je komplikovanější než jiné nástroje, obnáší více procesů a nastavování.
  • Nutnost používat operační systém Windows, jelikož není dostupná desktopová verze pro systémy s operačním systémem iOS.
  • Nástroj musíte mít zároveň stažený jako desktop aplikaci, jelikož manipulace s daty mimo desktop aplikaci je velmi omezená.

K čemu je Power BI dobrý?

Díky Power BI lze vizualizovat úplně všechno, co si náš klient přeje, aneb ve vizualizacích se meze nekladou. V případě tvoření reportů nejde však vždy o technické zadání věci, ale spíš o vlastní kreativitu. Chceme, aby naše výsledky byly smysluplné, přehledné, správné, ale i hezké 🙂

Nejčastěji vizualizujeme marketingové cíle našich zákazníků, konkrétně jejich prodeje, objednávky, výkonnost kampaní a další. Samozřejmě jsme plně schopní a zároveň se vždy těšíme z tvoření pokročilejších vizualizací, jako např. RFM analýzy, ke kterým se obecně moc často nedostaneme kvůli nedostatečné časové kapacitě. 

Často používáme šablony, které můžeme získat od komunity, která stojí za Power BI. Právě tato rozsáhlá komunita nám často ulehčí a zpříjemní práci a zároveň z ní můžeme čerpat mnoho inspirace.

Jak probíhá celý proces naší práce?

Celé to začne domluvou s klientem, co přesně potřebuje, jaké jsou jeho představy a případně naše doporučení, které mu rádi poskytujeme. Tento krok je pro nás i našeho klienta velmi důležitý, protože nechceme plýtvat naším ani zákazníkovo časem a našim cílem je, aby práce byla efektivní a účelná.

Dalším krokem je sběr potřebných a relevantních dat, která obvykle získáme přímo od klienta z nástrojů typu Google Analytics nebo měření a sběr dat pro zákazníka implementujeme my.

Třetím krokem je zpracování první vizualizace, neboli první nástřel vizualizace. Tento nástřel následně velmi podrobně diskutujeme spolu s klientem, aby se vyladily všechny nedostatky a přizpůsobil se report požadavkům a představám klienta. Právě na základě veškerých poznámek, vytvoříme finální report, který dokonale odpovídá klientovu zadání.

Pro koho je nástroj vhodný?

Power BI lze považovat za nástroj, který je vhodný pro všechny, už jenom kvůli jeho nízké cenové náročnosti. Pro malé podniky bychom doporučili Google Data Studio, který postačí a na který nabízíme i školení, kde se Vy a Vaši zaměstnanci můžete naučit detailní užívání nástroje. Pro podniky střední a velké už vidíme prosperitu v Power BI, díky kterému budete mít hezké a přehledné vizualizace a snadno najdete všechna důležitá data. Zároveň pokud Vaše firma využívá Microsoft, bude adaptace s Power BI mnohem jednodušší a vhodnější. Školení na Power BI pro Vás chystáme také, pokud byste o tuto naší službu měli zájem, neváhejte a kontaktujte nás.

Přejít nahoru
Scroll to Top