ChatGPT a jak ho v Digitálních architektech používáme

ChatGPT aneb Chat Generative Pre-trained Transformer, je umělá inteligence vyvinutá společností OpenAI, která využívá pokročilého modelu jazykového zpracování nazývaného GPT. V Digitálních architektech jsme ChatGPT začali používat již na začátku roku 2023. Pomáhá nám v různých situacích a problémech a protože je náš tým poměrně různorodý, každý ji používá k něčemu trochu jinému.

Jak ji architekti používají, se kterými problémy si dokáže snadno poradit a které naopak jsou pro ni náročnější?

Mára, CEO a webový analytik

Z pohledu ředitele jsem si v placené verzi ChatGPT vytrénoval vlastní GPT a nazval jsem si jej “Kouč pro ředitele”. Vysvětlil jsem mu, co jsme za firmu, dal jsem mu podklady a informace z našich webových stránek. Následně jsem mu vysvětlil, že jeho role je konzultovat se mnou témata a inspirace, které se týkají firmy. Obracím se na něj v případě, kdy potřebuji řešit nějaké konkrétní téma, např. co si připravit před konferencí, před vstupem do podcastu apod. Dřív by to člověk nejspíš googlil, dnes už se můžeme obrátit na umělou inteligenci. Nemusím tak číst několik článků, kde se jednotlivé informace opakují a prolínají, ale získám shrnutou zprávu od GPT.

Dalším tématem, je pro mě např. příprava na workshop, kde nemusím začínat s prázdným listem. Vezmu si interní směrnici nebo šablonu a následně vykopnu přes vytrénovaného agenta, co by mi on doporučil a nebo jak by začal. Získám tak přehled o tom, na co si dát pozor a jaké kroky musím učinit.

Zároveň ChatGPT používám pro “řekni něco jinak”, ať už předělání textu v emailu, titulků apod. Také jej často používám pro shrnutí článků, abych jej nemusel číst celý. Přečtu si tak pouze krátké shrnutí.

Z těch techničtějších věcí se mi podařilo vygenerovat ukázková data, jako např. zadání promptu “vygeneruj mi datumy všech čtvrtků v roce”.

Ze zábavného soudku, je pro mě celkem vtipné si v rámci odreagování a tréninku promptingu nechat si generovat vtipné příběhy. Například jsem si takto nechal vytvořit další dva díly ze série The Office, akorát z prostředí IT. Občas je potřeba být u toho trpělivý a nenechat se demotivovat u prvních devíti špatných výsledků, protože ten desátý může vyjít hezky. Samozřejmě je potřeba brát ty výsledky s rezervou.

Pavel, datový analytik

Já ChatGPT využívám na celou řadu úloh. Od programování, zpracování dat, psaní, řešení rutinních a monotónních úloh až po vzdělávání. ChatGPT beru jako velmi schopného asistenta.

Co by Vás mohlo zajímat: Vektorové databáze a jejich využití s AI a LLM v podnicích

U programování nebo zpracování dat ho používám pro generování nápadů na řešení problémů. Velmi užitečné je v těchto úlohách využívat tzv. Chain of thought prompting, kdy ChatGPT řeknu, ať si složitý úkol rozpadne a řeší ho krok po kroku. Stačí přidat tento jednoduchý požadavek a kvalita výsledku se změní dramaticky.

V opačném případě, kdy v hlavě mám už vymyšlené řešení, tak ho s ChatGPT naprogramuju. Výsledek je nutné samozřejmě otestovat a ne vždy funguje a dělá to, co bych očekával, ale alespoň mi dá základní kostru, kterou už si pak sám opravím a modifikuji podle svých potřeb. 

ChatGPT je výborný i v případě, kdy si potřebuji vygenerovat syntetická data pro určité úkoly. Stačí mu popsat, jak mají data vypadat a on je do minuty vygeneruje a já tak ušetřím spoustu času, kdy bych si ty data musel psát sám ručně nebo si napsat skript, který mi je vygeneruje. 

ChatGPT je ohromně cenný asistent i v oblasti debuggingu, kdy dokáže rychle analyzovat potenciální problémy. Ne vždy je dokáže určit a vyřešit přesně, ale ve většině případů mi dá alespoň směr, kam bych se měl v analýze problému zaměřit.

ChatGPT a vzdělávání

Dalším mým využitím ChatGPT je vzdělávání. ChatGPT je velký jazykový model, nikoli vyhledávač informací, proto je třeba mít se při dotazování na nějaké faktické informace na pozoru před halucinováním. Proto úplně nedoporučuju se s ChatGPT vzdělávat v oblasti, o které nic nevíte. Nicméně pro prohlubování znalostí v oblasti, ve které už se nějak vyznáte, je chatGPT super nástroj. Chci-li pochopit nějaký složitý matematický koncept, tak vést na toto téma diskuzi s chatGPT je velmi přínosné. ChatGPT je dobrý v tvorbě užitečných analogií apod.

Obecně je chatGPT velmi dobrý pomocník pro celou řadu úkolů, ale není dobré ho používat slepě. Pokud o tématu, o kterém si s ním chci psát nic nevím (ať už v programování, vzdělávání, psaní faktických článků apod.), je lepší jít někam jinam. Mít znalosti o oblasti, se kterou chci rešit problém s ChatGPT je důležité pro validaci výstupů a nenechání se zmást halicinacemi.

Tom, webový analytik

ChatGPT využívám primárně pro psaní javascript a SQL kódů, případě regulárních výrazů. To jsou 3 nejčastější dotazy na ChatGPT. AI za vás samozřejmě nenapíše vždy celý kód, ale ve většině případů stačí jen jeho malá část. Používám to ve chvílích, kdy si zkrátka nejsem jist příkazem, který použít a AI je rychlejší než hledání na stackoverflow a podobných platformách.

Dalším super využití ChatGPT je psaní článků. Není nic jednoduššího, než dát AI téma, které potřebuji zpracovat a vypsat důležité body, které potřebuji vyzdvihnout. ChatGPT se následně postará o zbytek a na mně je následná korekce, případně doplnění informací či vlastních zkušeností. V opačném případě mazání zbytečných odstavců, které nedávají smysl. Výhodou je, že u ChatGPT lze zvolit i tón, v jakém má být článek napsaný. Ne vždy to ale funguje tak, aby to bylo použitelné. Například, chtít po ChatGPT, aby napsat článek humorně se mi vymstilo. AI to pojala až tak humorně, že to bylo nepoužitelné.

Kristý, marketing a HR

Já využívám ChatGPT hlavně pro úpravy a psaní článků, textů, popisků a dalších artiklů, které následně putují na náš web či sociální sítě. Tím, že nejsem datový či webový analytik je super si nechat pomoct od AI a napsat tak např. úvodní část článku, aniž bych rušila naše specialisty. Následně se na hlavní obsah může plně soustředit analytik a použít i svoje praktické zkušenosti a příklady.

AI lze také skvěle použít při tzv. roleplayování. Pokud tedy např. hledám publikum, na které chci zacílit na sociálních sítích, je ChatGPT skvělým zdrojem inspirace. V tomto případě je velice důležité AI jasně určit pravidla a konkrétně jí představit danou situaci, abychom z ní mohli získat potřebné odpovědi.

Samozřejmě je důležité vše po AI kontrolovat, protože často náročná témata i pro ní mohou být trochu oříšek. Stává se tedy, že se hodně opakuje, text nedává smysl a v případě roleplayování nám danou odpověď nechce poskytnou, protože jsme nedostatečně specifikovali požadavek (prompt). Důsledná kontrola je tedy nezbytná.

Závěr

Nově jsme také v rámci firmy absolvovali školení od Petra Panznera z firmy Czech Online Solutions (ej:aj) na to, jak lépe a efektivněji používat ChatGPT, jak tvořit správné prompty a její hlubší fungování. Petra rozhodně doporučujeme. Jeho výklad byl jasný, zodpověděl každý náš dotaz, obsah školení byl obohacující a celkově to byl velmi příjemný a přátelský zážitek.

Přejít nahoru
Scroll to Top