Rozhodujte rychle a efektivně s využitím Business Intelligence

Malé firmy nepotřebují drahé BI nástroje, na které nebudou mít ani dostatečně široký personál, ale existují pro ně vhodnější a levnější možnosti. V případě, kdy takhle malá firma si ani nebude moct dovolit tyto “free” BI nástroje, vůbec by neměla uvažovat o jejich zavádění do organizačního prostředí. V této situaci je pro ně BI zbytečný a ani ji neposune dál co se týče firemního růstu.

Ve chvíli, kdy firma povyroste a procesy, které doteď dělala sama už v dostatečné míře nevyhovují a nestačí jejímu progresu, může začít uvažovat o aplikaci BI. Zjednoduší a zrychlý firemní procesy a tím ušetří i mnoho času a nákladů na zaměstnance. V případě, že zavádíte BI do firmy jen proto, že je to trendy slovo, dostanete velmi neefektivní výsledky své práce.

Co se používá a co používají Digitální architekti?

  • Traditional Tools – Excel + VBA (+ Power Query) – Pro zaběhnuté společnosti, které již desítky let běží na Microsoft balíku, je nejčastějším BI toolem Microsoft Excel, často obohacený o cool makra ve VBA případně rozšířený o Power Query (předchůdce Power BI). Víme, že tento technologický stack může hlavně u uživatelích, kteří jsou na něj zvyklý přinést požadované výsledky, ale nemyslíme si, že je vhodný pro moderní firmu především ze dvou hlavních důvodů. Prvním je, že ke zpracování dat dochází na lokálním zařízení uživatele druhá, že jednotlivý uživatelé jsou nuceni opakovaně dělat stále stejné kroky ať už ručně či pomocí maker.
  • Data Transformation – Power Query (či jiný transformátor) + SQL – Některé firmy využívající tradiční nástroje postupně začali jejich použití rozšiřovat o datové modelační nástroje, ty jim umožnily přenést část výpočtů z maker a lokální stanic přenést do sofistikovanějších procesů, jejichž výstupy pak mohly skončit často na lokální síti hostované databáze. Již tento krok se dá považovat za velký posun stále je však velmi vázán na geografii a nutnost přítomnosti v určitém místě či složité instalace VPN tunelů.
  • Data and Analysis in Cloud – Aktuálním trendem a přístupem posledních let, do kterého se narodila i naše firma je využití cloudového přístupu již od prvního momentu. V té nejčistší podobě se cloud používá v tzv. managed režimu, to znamená, že se nakupuje konkrétní výpočetní výkon či prostor pro skladování dat a neřeší se vůbec železo (tedy počítače a servery) za tím. Tento proces pak vypadá tak, že od prvního momentu tlačíme přes datové pumpy (data pipelines) veškerá data do cloudových úložišť (data market, data warehouse, data lake) a jejich transformace, čištění a příprava se též řeší v cloudu. Nejčastějším stackem, který je používaný v našem okolí je Google Cloud + Keboola + DBT

Role a procesy v BI týmu

Dle velikosti týmu se pak výše uvedené role dále štěpí či přibývají nové více specializované.

Business Intelligence tým se stává nedílnou součástí moderních podniků, které chtějí konkurenčně uspět na svém trhu. Tento tým lze stavět čistě z interních zaměstnanců, případně pozvat k jeho tvorbě analytická studia jako jsou Digitální architekti.

Potřebovali byste s Business Intelligence pomoct, poradit či ji zavést do vašich firemních procesů? Tak neváhejte, napište nám a my vám poskytneme odbornou radu od profesionálů z praxe!

Přejít nahoru
Scroll to Top